Tips voor het registreren van een domeinnaam!

Wil je een eigen website op het internet? Dan moet je een eigen plaats op het internet vastleggen. Om dit mogelijk te maken is domeinregistratie vereist,. Domeinregistratie is het proces van het registreren van een bepaald domein. Officieel gebeurt dit met het IP-adres. Door het DNS (Domain name System) wordt aan dit IP-adres een makkelijker te onthouden domeinnaam gekoppeld. Dankzij de domeinregistratie kun je door het vastleggen van je bedrijfs- of merknaam gebruik gaan maken van je website. Uiteraard kun je desgewenst ook kiezen voor een andere pakkende naam.

Uitvoeren van de domeinregistratie

Wil je een domeinregistratie uitvoeren? Moeilijk is het uitvoeren van die registratie niet. Via een ordersysteem kan gecontroleerd worden of de door jou gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Is dit het geval? Dan kan de domeinregistratie door het volgen van enkele eenvoudige stappen worden voltooid. Natuurlijk moet je rekening houden met de eisen die gesteld worden aan de domeinnaam: minimaal twee karakters, letters van ons alfabet, cijfers en eventuele mintekens. Niet toegestaan: hoofdletters, spaties en andere vreemde tekens. Bovendien zijn bepaalde onbetamelijke of onzedelijke woorden uitgesloten. Heb je hier rekening mee gehouden? Dan is het niet moeilijk om de domeinregistratie uit te voeren.

Kies een goede domeinnaam

Besteed aandacht aan het kiezen van een goede domeinnaam. Een goede domeinnaam zorgt er niet allen voor dat je domein gemakkelijk te onthouden is. Een goede domeinnaam zorgt er ook voor dat je domein, je plaats op het internet,  aansprekend is en bovendien goed weer geeft wat je doet of waar je bedrijf voorstaat. Een goede domeinnaam moet dus je product of service zo goed mogelijk omschrijven. Een goede domeinnaam kan wellicht een bijdrage leveren aan de bekendheid van je bedrijf of merk. Natuurlijk wil je dat je website snel gevonden wordt. Je houdt bij domeinregistratie optimaal rekening met zoekmachine optimalisatie (SEO) door ervoor te zorgen dat je belangrijkste dienst of service van je bedrijf zo mogelijk letterlijk is opgenomen in je domeinnaam.

Een domeinnaam moet je kopen

Heb je een domeinnaam nodig? Domeinnamen kun je kopen bij een registrar. Vaak zijn dit webhostingbedrijven. Domeinen worden vastgelegd voor een jaar. Het is mogelijk om steeds te verlengen.

de kosten van een domeinnaam

Factoren die de kosten van een domeinnaam bepalen:

  • Het type domein dat je kiest. Een .com of .eu domein is duurder dan een nl. domein.
  • Registrars vragen niet allemaal dezelfde prijs voor een domeinnaam. Shoppen kan dus lonen.
  • Er zijn registrars die een domeinnaam extra goedkoop aanbieden. Pas op! Soms betaal je het eerste jaar bijna niets. Verlenging is echter, in vergelijking met andere registrars, relatief duur.

Wat kost een domeinnaam? De volgende tarieven geven een indicatie. Een .nl domein kost tussen de 5 en 10 euro per jaar (exclusief BTW), terwijl een .com of .net domein tussen de 8 en 15 euro per jaar kost (exclusief BTW)